PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Dugi Otok, Sakarun

» Návrat

Uverejnenil: 5.4.2024 9:50
Autor: Oliver Pestún, nick: Olivet 
Počet zobrazení: 604

Štyri veľkonočné voľné dni pred nami a zatiaľ žiadny konkrétny plán. A tak si ako správne závislý windsurfista pozerám na striedačku predpoveď doma , na Premanture a v Sukošane. Všade je slušné južné prúdenie. A tak si tie predpovede porovnávam SHMU, DHMZ, Windguru, Windy . Vo Windy mi zostala uložená lokalita Sakarun a tak ju rozbalím. Silné jugo celé štyri dni.

Chorvátsko, Dugi Otok, Sakarun, plaža Lopata 
29. marec – 1. apríl 2024

O povestnom vlnovom mieste Sakarun na ostrove Dugi Otok som sa dozvedel pred asi ôsmimi rokmi od Zaja na výjazde v Sukošane. Hodina plánovania, štyri hodiny balenia a na veľkonočný piatok ráno o ôsmej vyrážame . Ideme cez Maďarsko, smer Zadar, tam sa o 16:30 hod. naloďujeme na trajekt Jadrolinia a po hodine a pol vystupujeme v Brbinj. Na trajekte je celkom rušno, na ostrov okrem chorvátov smerujú aj taliani. Silné južné prúdenie je cítiť aj na otvorenej palube.

 

 

Ešte za svetla prichádzame na pláž Sakarun. Smer vetra je kolmo na pláž, hľadám miesto pre vstup do vody. Je večer a vietor už stíchol spolu s vlnami, ale aj tak si neviem predstaviť ako sa dá vyjsť na vodu .
 

 

Rozuzlenie prichádza hneď ráno. Do chatrče na brehu prichádza rybár so psom, obaja ma vítajú, každý po svojom. Pes nedôverčivo šteká a rybár sa ma pýta posunkovou rečou , či idem na draka. Som windsurfista , vysvetľujem mu a pýtam sa ho , kde sa tu surfuje a štartuje. Odkázal ma na plaža Lopata. Ešte si zahromžil pre seba, že jugo je celu sedmicu a on nemôže ísť chytať ryby. Presúvame sa na plaža Lopata, kde už sú zaparkované tri autá. Idem si obzrieť terén a stále netuším , kde sa tvoria vlny a ako vyleziem na vodu v závetrí Lopaty.
 

Celý čas som presvedčený, že aj ak sa vlny urobia, budú on shore. Obchádzam si celú Lopatu – poloostrov v tvare lopára spojený stopkou so zálivom sakarunskej pláže . Na brehu stretávam Marka, naturálneho surfera , ktorý mi vysvetľuje, kde vchádza on do vody a kde sú najväčšie vlny. Začínam chápať, tento jedinečný prírodný úkaz. Vlny z mora vchádzajú do sakarunského zálivu, na plytčine vedľa Lopaty sa zdvíhajú a poslušne sa stavajú do radu a stáčajú sa o 90 stupňov smerom ku plaža Lopata. Vytvárajú vejár a z on shorových vĺn sa stávajú side on vlny.
 

 

Počas dvoch dní fúkal vietor 15 až 19 m/s, postupne sa vlny zväčšovali a najväčšie dosahovali výšku troch metrov a viac. Hladšie , poslušnejšie a bezpečnejšie vlny som nejazdil. Nebolo potrebné prekonávať žiadne penové valce. Ak som spadol v lámajúcej sa vlne , tá ma odtlačila od skalnatého pobrežia smerom do hlbokého mora. Ja som jazdil jeden deň 4,5 a druhý deň 3,9 / 93l, šiesti ws z chorvátska oba dni so 4,7, najmenšie 4,2 .
 

 

Neviem či nemali menšie, alebo to malo nejaký iný dôvod. Páčilo sa mi ako na mňa zazerali , keď ma prvý krát uvideli , boli odmeraní , aj keď odzdravili. Mali predsudky, že čo tam chcem robiť , určite nebudem vedieť ani odštartovať. Bolo vidieť, že miestne podmienky poznajú a vlny jazdili veľmi pekne. Čo ma prekvapilo, že nevedeli urobiť halzu , ale asi preto, že jazdili úplne preplachtení. Keď som večer vyliezol z vody , tak za mnou chodili a krútili hlavami. Neviem prečo. Smejem sa.
 

Všetci ma upozorňovali , že môžeme fotiť, ale nesmieme dávať fotky na facebook, instagram a podobne, že to je zákon. Asi nechcú , aby sa o tomto mieste vedelo. Pričom asi nevedia, že mi o ňom už roky vieme, ale nikomu sa sem nechcelo ísť, smiech.

Štartuje sa z plaža Lopata zo stredu. Prvých 30 metrov je v závetrí , takže sa treba nechať niesť prúdom do vetra, potom vodný štart a ste na vlnách. V zálive sú vlny usporiadané , a čím silnejší vietor , tým väčší poriadok. Vlny sú silné a hladké ako sklo. Vhodné podmienky tu nájdu aj naturálni surferi a kitisti. Kitista skokan, ktorý parkoval vedľa mňa a dali sme sa do reči mal výšku skoku v ten deň 20 metrov a prezradil mi miesto , kde sú ešte väčšie a tiahlejšie vlny ako tu . Ale to prezradím iba Marošovi.
 

Vidimo se.
Hvala Hrvatska za sve.
Venované mojej úžasnej manželke, ktorá ma sprevádzala a fotila.

Oliver Pestún




Galéria k článku


Počet: 16  

















nasledujúce obrázky »

Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie



Príspevky: 1         Výpis:    


Lubeno Lubeno   06.04.2024 o 18:42
 
RE: Dugi Otok, Sakarun

pútavý pribeh ako vždy, krásne miesto :thumbsup::thumbsup::thumbsup:


Facebook diskusia