PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Spoty - Premantura / Medulinský záliv (CRO)

» Návrat na prehľad spotov

» Tomas
Tomas
Premantura / Medulinský záliv, Chorvátsko 

Tomášove slová môžem potvrdiť. Ak chcete jazdiť na 2 m vysokých vlnách, nemusíte hneď lietať do sveta. Dobré vlny vznikajú južne od AC Stupice, vedľa druhého ostrova pri kole, ktorý trčí z vody (preto, lebo je tam plytčina). V máji 2002 som pri tom kole surfoval. Vietor južný slabý, po jugu, ledva ma utiahla plachta 7,2 m. Ale zážitok z vĺn, ktoré dosahovali 2 m výšku a z krásnej priezračnej vody bol obrovský. Priam Hawaii. Motalo sa nás tam asi 10, z toho 2 kitesurferi.
Roman Malík, Nitra.
Hodnotenie revíru: [8 - Dobré]

Tomas 17.9.2002 - 14:43
Rekreačná oblasť južne od mesta Pula na ISTRII - Chorvátsko.
Spot na windsurfing sa nachádza v mestečku Premantura - AC Stupice. Je to obľúbené miesto mnohých windsurfistov zo západnej Európy, najmä z Nemecka a Rakúska, a tiež zo Slovinska, Chorvátska, Slovenska.....
Mnohí návštevníci www.windsurfing.sk toto miesto dôverne poznajú. Pre tých, čo tu ešte neboli, zopár informácií:
Do Puly sa každý nejako dostane, či cez Maďarsko, alebo Rakúsko, z Puly treba nabrať smer juh - Premantura a zakotviť v AC Stupice. Väčšina windsurfistov sa sústreďuje na okrúhlom polostrove, vystrčenom do mora.
Prístup do vody je prevažne skalnatý, v zálivčekoch okolo polostrova sú navezené stredne veľké okrúhle kamene.
Na polostrove sa nenachádza ani jeden strom a ani hygienické a technické zázemie - elektrina tam je. V lete tu býva problém ukryť sa pred slnkom, ale na windsurfing sú aj tak vhodnejšie dni na jar a na jeseň.
Vietor, na ktorý sa tu dá surfovať býva prevažne Bora a Yugo. Treba vystihnúť vhodné počasie a potom je zážitok zaručený. Na termiku sa spoliehať nedá.
Keď začnú večer blesky a mohutné hrmenie nad pevninou /smer Rijeka/, je takmer isté, že na druhý deň vypukne silná Bora - vietor od pevniny na otvorené more - a môže zotrvať niekoľko dní. Bežne býva tri dni, ale stáva sa, že vydrží aj 5 až 7 dní.
Sila Bory tu bežne dosahuje 15m/s až v nárazoch cez 20m/s. Vtedy je dobré mať naozaj malé plachty a lode, aké sa u nás zväčša použiť nedajú.
Silná Bora však nebýva nikdy zaručená. Ako zrazu príde, tak aj odchádza, je závislá na celkovej a lokálnej poveternostnej situácii.
Situácia, keď sa behom jednej noci vysťahujú všetci z polostrova do závetrí medzi stromami tu býva bežná. Ráno potom nájdete na breh vyhádzané motorové člny....
Častejšie sa vyskytne trochu umiernenejšia Bora so silou pod 15m/s.
Yugo - vietor z juhu - zaručuje tiež výborné podmienky na windsurfing. Nedosahuje silu špičkovej Bory, prináša spravidla teplý vzduch a rovnomerné prúdenie.
Štartuje sa podľa chute z kamienkových zálivčekov, menej opatrní surfisti idú do vody priamo cez skalnatý breh.
Jazdenie na Boru pre menej zdatných/odvážnych je bezpečné medzi brehom a prvým malým ostrovom, za ním v bezpečnom závetrí sa dokáže otočiť takmer každý, bez obavy, že sa z otvoreného mora nemusí vrátiť.
Zdatnejší/odvážnejší sa vydávajú za dobrodružstvom ďalej, smer ďalšie ostrovy, až na takmer otvorené more.
Medzi ostrovmi a pri brehu býva terén pripomínajúci jazerné podmienky, ďalej na mori sa tvoria pekné morské vlny.
Na Yugo sa jazdí smerom na Medulinské pobrežie.
Počas Yuga sa tvorí síce úzka -cca 80m, ale zato menej očakávaná vlna, dosahujúca bežne výšku cez 2m pri druhom malom ostrove smerom na juh. Je to dané konfiguráciou ostrovov, pobrežia, dna a smeru prúdenia vody.
Treba trochu nastúpať proti vetru, stojí to za to. Naozaj veľkú vlnu so zalamujúcim sa hrebeňom by tu naozaj nikto nečakal.
Počas bezveterných dní je Premantura východiskovým bodom do prírodnej rezervácie Kamenjak, je to najjužnejší výbežok Istrie, s množstvom zálivov, morských jaskýň a nádherných zákutí na kúpanie. Na konci Kamenjaku sa nachádza malebný bufet v prírodnom prostredí.
Pre vyznávačov MTB - na jeseň sa tu zvyknú organizovať preteky v XC /crosscountry/, nie je tu síce extrémne prevýšenie, ale ako alternatíva k WS je miestny MTB celkom dobrý.
Kamenjak, najmä jeho pobrežie sa oplatí prejsť aj pešo.

Poznámka: AC Stupice je síce medzi windsurfistami najvyhľadávanejší, ale po pokuse z jesene 2002, s ubytovaním v AC Medulin, aj toto miesto je vhodné na windsurfing.
Má niekoľko výhod oproti AC Stupice: lepšie vybavenie, animácia a lepšie podmienky pre malé deti - nájde sa tu aj pláž s pieskom a množstvo detských ihrísk,
podľa skúsenosti počas Bory je pri štarte z najvzdialenejšieho výbežku AC vietor hneď od brehu v maximálnej intenzite a podmienky sú viac morské a drsnejšie ako v AC Stupice, kde zalesnený masív pobrežia dvíha vietor a vytvára mierny tieň,
vietor od otvoreného mora na pobrežie sa v AC Stupice ani nedá zaregistrovať, vtedy je tam absolútne závetrie, ale na výbežku v AC Medulin sa dá surfovať.
Nevýhodou AC Medulin sa javí byť: prístup do vody - na výbežku sú iba skaly, na vode nie je záchrana v podobe blízkeho ostrovčeka, za ktorým by sa dalo otočiť ako v AC Stupice a v neposlednom rade, kto nezvládne z akýchkoľvek dôvodov podmienky na vode,
skončí pri Bore tak-či-tak v AC Stupice. Pri Yugu naopak vyplaví stroskotaných surfistov z AC Stupice v AC Medulin, či až v AC Kažela, ktorý je ďalej na Medulinskom pobreží.

Názornejšie zobrazuje celý spot letecká fotografia, na ktorej sú jednotlivé popisované miesta vyznačené.

P.S.: Ospravedlňujem sa všetkým znalcom miestnych podmienok za prípadné nepresnosti, vyplývajúce zo subjektívneho pohľadu na uvedenú lokalitu, podporeného niekoľkými naozaj adrenalínovými zážitkami priamo na mieste
/Bora, ktorá vyvracia stromy, vyhadzuje člny na breh a vyháňa turistov do závetria, niekoľko skutočných spozorovaných tornád nie veľmi ďaleko od miesta pozorovania.../.

- T.M. -


Hodnotenie: 5,00


» Pridaj príspevok a hodnotenie k spotu

Príspevky: 1         Výpis:    
» amigo551
amigo551
09.01.2010 18:28:00

Nedám zanič,okrem královej a Helu

Hodnotenie:


 
 

» Pridaj príspevok a hodnotenie k spotu