PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Spoty - Lago di Garda (ITA)

» Návrat na prehľad spotov

» Daniel
Daniel
Lago di Garda, Taliansko

Miesto kde je v letných mesiacoch zaručený vietor. Najlepšie miesta na windsurfing sú v severnej časti jazera - Torbole, Riva del Garda a Malcesine. Na Garde fungujú 3 druhy vetrov - Peller, Ora a Ponale.
Termiku na Garde ovplyvňujú hlavne 2 veci - Dolomity, ktoré z každej strany obklopujú jazero a výmena teplého vzduchu z pevniny a studeného vzduchu z Dolomitov.
Ora - pravidelný južný vietor, začína fúkať okolo 12-13 hod. a fučí do cca 18-tej, niekedy aj dlhšie. Najsilnejší býva okolo 15-16 hod. ak ráno nefúkal Peller a pri stabilnom slnečnom počasí, vtedy dosahuje 12-14 ms, bežne máva okolo 8-10 ms. Ide o stabilný vietor bez väčších poryvov. Nakoľko vietor fučí z juhu, v severnej časti Gardy sú vlny trochu väčšie ako na ktoré sme zvyknutý na Slovensku - max. 1 - 1,5 m. Pre fanatikov vĺn dodávam ze najlepšie vlny sú v Riva del Garde.
Peller - fučí skôr pri menej stabilnom počasí, keď je vzduch nad Dolomitmi oveľa chlednejší ako na pevnine a pri zlepšovaní sa počasia- vtedy býva Peller najsilnejší. Nie je tak pravidelný ako Ora a niekedy bývajú aj dosť veľké poryvy. Pri stabilnom počasí Peller síce fučí, ale niekedy to nie je ani na sklz. Ked fučí lepšie Peller máva okolo 7-9 ms s poryvmi do 15 ms. V Torbole nie sú skoro žiadne vlny pri Pelleri ale v Malcesine už sú vačšie vlny ale je aj o trochu silnejší. Z Riva del Gardy treba za pellerom cca 1 km ísť vo veternom zákryte kvôli jednému kopcu. Peller začína fúkať v noci a fučí do cca 10:30, niekedy aj dlhšie ale často sa stáva, že na konci prestane fučať behom 15 min. a potom je niekedy problem sa vrátiť.
Ponale - najsilnejší vietor aký som kedy zažil, bol problém pomaly stáť na nohách, aj keď zažil som ho len raz. Može vzniknúť počas búrok a hrmenia, v jednej doline nad Gardou a medzi kopce vytvárajúce lievik ide priamo na hladinu. Smer si nepamätám presne, ale bolo to niečo medzi Z a JZ. Ponále fučí nie moc dlho (ked som tam bol tak fučal len cca 40 min) ale rýchlosť mal nad 20 ms, možno aj 25. Fučí ale len cca 5-8x ročne, ale aj tak sa našli machri čo na 3,5 - 4,2 m plachtách robili šou hlavne pri brehu. No, možno aj ja raz budem vedieť v takom vetre niečo ukázať ,-)
Na záver ešte snáď štatistika veterných dní na Garde podľa letáčiku surfovej školy:
jún, júl, august 26-29 dní
apríl,máj, september 24-27 dní
október 22-26 dní
Viac niekedy nabudúce v ďalšom príspevku. :-))
Daniel.

Pridaj príspevok (4FUN)
FILTER:
Počet príspevkov: 9

PaliMajy 12.10.2006 - 17:57
Je tam nádherná príroda-vhodne na turistiku,ciklistiku a pod. Ja som bol v Rive a so siedmych dní fúkalo päť. Bolo to ovplivnene tým ze okolo hôr (benatky...) bolo zle počasie a preto na Garde fukalo slabo. Ranny vietor bol zase velmi silný a chodilo sa jazdiť do Malcesine. Chcem to vyskúšať aj o rok- snád to bude lepšie. Okrem toho je tam velmi čistá ale studená voda-jeto kôli hlbke. Dobre pojazdenie v peknej prírode. Treba vyskúšať
Hodnotenie revíru: [9 - Výborné]

matess 9.8.2003 - 13:48
dake postrehy, bol som 2 tyzdne v kempe Tonini pri Malcesine. 5 krat som jazdil 4,2 plachtu. Trochu nepohodlne je ranne vstavanie. O 6 hod. rano som bol uz na vode a vietor zacina slabnut o cca 9 hod. Ora vacsinou ziadna.

Pablo 5.8.2003 - 19:59
A este jedna kratka ale podstatna informacia: Na LDG je povinna vesta. Takze urcite si nejaku so sebou zoberte, inac riskujete mastnu pokutu.



buksandoo 28.6.2003 - 9:56
Caute vsetci.Na Lagu si myslim,za najlepsie fuka pri Piery,a jazdia tam strasny diktatory,cize je aj naco kuknut a priucit sa.V Malcesine som nejazdil vela,ale nefukalo tam tak ako na piery,Riva to iste.Co sa tyka ubitka,spacko na pankaca(mimo kempu, na vlastnu past)je najvyhodnejsie,kempy su dost drahe,pre nasinca.Su tam mnohe spoty,mi tradicne chodime,hned vedla Hotela Pier.Je tam taky poloostrovcek.Auto odporucam parkovat na parkovisku v malcesine v pristave,lebo ked parkujete pri ceste,tak vam hrozy pokuta, dost mastna,takze pozor na to.Dalej upozornujem na postavenie stanu.nemat ho postaveny pocas dna!!!!!!!!strasne mastna pokuta 100000lyr.-1000000,takze baccha.Inac da sa spat vsade,aj na parkoviskach,ale nikde nemozes postavit stan.Este co sa tyka jazdenia,chodi tam taka lod,dost velka a daost rychlo ide,je to akysi taxik,a roby sialenu vlnu,ked si ju vymaknes,das naozaj brutalny polet.Vydel som tam typkov co na tom davali double frontloop.takze tak.dufam ze to pomoze. cau nazdar



Karol 24.9.2002 - 8:39
Chodim uz par rokov pravidelne v auguste do Torbole. Ranny vietor v Torbole , pokial pride, je vzdy podstatne slabsi ako ranny v Malcesine. Ak v Torbole fuka na 6,5 m2 , v Malcesine to su obvykle plachty 4,5 a 5 m2.
Casto je rano vietor iba v Malcesine, poobednajsi vietor vsak v Malcesine nefuka. Ten je iba v Rive a Torbole, predpoklad je dobre pocasie. Podla mojich skusenosti, je strategicky najvyhodnejsie ubytovanie v Torbole, v pripade potreby presun rano do Malcesine trva 10 minut. Na pobrezi je velke parkovisko, ktore sa vsak cez vikend rychlo zaplni a preto treba vyrazit zavcasu .
Karol
Hodnotenie revíru: [7 - Dobré]

Daniel 17.9.2002 - 12:58
Pár slov o ubytovaní ceste, atď..
V Torbole je asi 5 campov blízko pri vode, ceny sa moc nelíšia, niekde sa platí ako u nás (osoba, auto, stan) niekde za miesto a osoby (nezaujíma ich koľko je na cca 64 m2 stanov, áut atď). Ceny su okolo 8-14 Eur/deň, podľa počtu osôb, stanov, áut. Z campov doporučujem Maroadi, može sa ale stať že v sezóne je úplne plný a bude treba skúsiť niekde inde.
Ubytovanie na súkromí alebo v apartmánoch stojí cca 28-50 eur/osoba/noc, podľa vzdialenosti od vody, úrovne atď., treba si ho ale zabezpečiť dostatočne včas!
V Torbole sú asi 4 veľké surfové školy + požičovne, kde majú dobrý, niekde aj tohtoročný materiál.
Kto nemá alebo si nechce brať surf môže využiť zaujímavú ponuku, ktorú robia všetky surfcentrá - balík - 7x ubytovanie+požičanie surfa+požičanie horského biku + 9 hod. učiteľ surfovania. Cena je tam asi na úrovni 60% ako keby si si to objednával samostatne a je len o cca 20-30% vyššia od ceny ubytovania! Cena za takýto balík na 7 dní je cca 299 Eur.
Ak sa vám zmestí doporučujem zobrať si aj horský bike alebo prípadne si ho tam požičať nakoľko v okolí je veľké množstvo cyklotrás, kde si každý môže vybrať podľa náročnosti a svojej kondície.
Z Blavy sú 2 možné cesty celé po diaľnici:
1, Blava-Wien-Linz-Salzburg-Rosenhaim-Brenner-Bolzano-Rovereto-Garda (cca 780 km)
2, Blava-Wien-Graz-Villach-Udine-Verona-Rovereto-Garda (cca 820 km)
Poplatky za obidve sú skoro rovnaké, rakúska známka a 16,5 resp. 18 Eur/1 cesta. Dlhšia cesta ale môže byť niekedy rýchlejšia, závisí to od termínu, dňa a času kedy chceš ísť a či v tom termíne nezačínajú, prípadne nekončia niekde prázdniny.
Doporučujem aj navštíviť Veronu, je to asi 60 km, je tam zachovalý amfiteáter z rímskych čias pre 16.000 ľudí kde v lete hrávajú opery a veľa ďalších pamiatok.
Ešte som asi zabudol že na Garde je povinná vesta pri všetkých vodných športoch a vodná polícia to aj kontroluje!
Hodnotenie revíru: [8 - Dobré]

Daniel 16.9.2002 - 11:14
V Malcesine som bol len jeden deň, preto ťažko porovnávať, ale peller tam bol asi silnejší (potvrdzujú to aj štatistiky), ale boli aj väčšie vlny. Ora ale asi naopak sa mi zdala že bola slabšia ako keď som surfoval v Torbole, môže to byť ale tým že v ten deň bola celkovo slabšia
Hodnotenie revíru: [8 - Dobré]

Pablo 13.9.2002 - 16:05
Nevie mi niekto porovnat Malcesine s Torbole? V Malcesine som nebol, tak chcem vediet, kde sa jazdi lepsie.
P.S. este chcem opravit ten Aquapark v pojom predchadzajucom prispevku - nevola sa Cavour ale Caneva World.
Hodnotenie revíru: [7 - Dobré]

Pablo 13.9.2002 - 16:00
Co sa tyka vetru na LDG je velmi stabilny.
Pred par tyzdnami som tam stravil 9 dni, z toho fukalo 7 dni.
Moja skusenost je, ze LDG je skor na vacsie plachty (s mojimi 90 kg bola 6,5 plachta na poriadne klzanie malo - uvidime o rok, co spravi moja nova 8,2). Moznoze v Malcesine by to stacilo (tam vraj fuka trosku silnejsie), ale v Torbole alebo Rive doporucujem najma tazsim surfistom plachty minimalne 7 a viac.
Co sa tyka spotov, poznam ibe severny cip jazera (torbole, riva). Najviac sa mi osvedcilo neist na oficialnu hlavnu plaz, ktora je tak plna, ze sa tam niekedy neda pomaly pristat, navyse povacsinou nemecki obcania, ktori hojne navstevuju surfove skoly su dost nevyspytatelni a celkom vam zavarit necakanym padom tesne pred vami. Lespie je doviest sa asi 700 m za Torbole na vyhcodnu stranu jazera a surfovat z plaze, kde sa nachadza WS skola Conca del Oro alebo na plazach pred nou oproti hotelu Torbole Garni. Vyzaduje to sice prepravu autom, ktore je mozne za 0,8 EU zaparkovat na blizkom parkovisku (ja som to riesil tak, ze sme chodili dvaja, vylozili veci, jeden sa vratil s autom k nasmu penzionu a prisiel naspat na bicykli). Druhe riesenie je ubytovat sa priamo v Torbole Garni a to mate na plaz asi tak 10 metrov. Blbe je, ze noclaj za 45 EU na osobu, co je aj na pomery LDG celkom dost.
Treba tiez pozerat, kde sa jazdi so zaklopenymi plachtami. Moze sa stat, ze na vasej strane nefuka vobec, ale na druhej maju zaklopene vsetci a ficia.
Na LDG nefuka iba vtedy, ked je zamracene, vtedy nefunguje termika. Aj v takychto dnoch je tam co robit. Nam sa velmi osvedcila kombinacia surf/bicykel (jedno ci cestny alebo horsky). Vybrat si mozte trasy menej narocne aj uplne brutaly s prevyseniem 1,800 metrov. Cyklisticku mapu Vam daju zadarmo v turistickych informaciach v Rive (asi aj inde, ale tam sme ju dostali my).
V pripade bezvetria oporucam navstivit aj zabavne parky Gardaland (najvacsi zabavny park v taliansku, pre rodiny s malymi deckami uplne bohovske, ale zabavili sme sa tam aj my, hoci deti nemame) alebo Aquapark Cavour, kde su bohovske tobogany. Obe su asi 1 - 1,5 hodiny cesty z Torbole a vstupne sa pohybuje medzi 15 - 20 EU.
Kazdopadne, kto chce mat istotu, ze si na dovolenke zajazdi a nwchce cestovat pri tom velmi daleko (BA - LDG je cca 8 - 9 hodin cesty), tak LDG je idealna volba. Je to aj idealna lokalita pocas statnych sviatkov. S jednym dnom dovolenky + jednym statnym sviatkom sa tam da stravit cool predlzeny vikend.
Hodnotenie revíru: [7 - Dobré]


» Pridaj príspevok a hodnotenie k spotu

K spotu zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky a hodnotenia.