PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Zlepšovanie podmienok na surfovanie na Slovensku

» Návrat na prehľad tém

» Brodo   
Brodo
18.11.2015 16:59:03
Zlepšovanie podmienok na surfovanie na Slovensku

Väčšina surfistov mi dá iste za pravdu, že podmienky na surfovanie, až na niektoré výnimky, na Slovensku určite nie sú priaznivé. Najrôznejšie zákazy, prekážky vstupu k vode a pohybu na vode samotnej, rozvoju tohto športu moc neprospievajú. Je to v ostrom rozpore s vyhláseniami a programami všetkých doterajších vlád (vrátane tých komunistických) na podporu rekreačných aktivít obyvateľstva.
Realita je skôr opačná. Ministerstvá, Úrady a rôzne Správy, aj keď sme im my, obyvatelia, na to nedali mandát, sami určujú, ako sa máme chcieť rekreovať. Opýtal sa napríklad niekto surfistov, ako upraviť brehy a prístupy k NAŠEJ vode na Kráľovej? Pritom táto voda nie je súkromným vlastníctvom žiadnej Vodnej správy ani Ťažobnej organizácie štrkopieskov, ale je podľa Ústavy verejným vlastníctvom NÁS všetkých? Myslím si, že iba uvedomenie si a dožadovanie sa našich práv môže oslabiť svojvôľu NAŠICH úradov, ktoré majú slúžiť nám všetkým, len o tom nevedia.
Vody, na ktorých surfujeme desiatky rokov (niektorí pamätníci ešte od 70-tých rokov minulého storočia), spadali v minulosti pod tzv. ''Vodný zákon'' a ''Banský zákon''. Zmenou zriadenia a Ústavy sa tieto zákony výrazne zmenili, ale nie natoľko, aby odrážali k plnej spokojnosti potreby občianskej spoločnosti s jej rekreačnými potrebami. Je len na nás, aby sme do procesov, ktoré povedú k optimálnemu zlepšeniu podmienok, zasiahli.
Nás surfistov je na Slovensku minimálne 2500, možno 5000 a možno aj viac. Rovnakú traumu so zákazmi a prekážkami zažívajú aj vodáci, ktorých je možno dvojnásobok. V toto tropické leto sme na vlastné oči mohli vidieť, že nás nespokojných je dokonca ešte 100-krát viac, keď sa davy ľudí chceli osviežiť na prírodných vodách po celom Slovensku a videli len samé prekážky a zákazy.
Päťstotisíc až milión nespokojných obyvateľov s tým istým, s čím sme nespokojní my - surfisti - asi našepkáva, aké sú naše možnosti.


» Pridaj príspevok k téme

Príspevky: 1         Výpis:    
Brodo Brodo   13.12.2015 o 14:14
 
RE: Zlepšovanie podmienok na surfovanie na Slovensku

Dňa 10.12.2015 sa dala dohromady skupina nadšencov (zatiaľ 12), ktorí chcú pracovať na zlepšovaní prístupu surfistov k vodným plochám na Slovensku a založili občianske združenie s názvom Zväz rekreačných vodných športov. Najbližšie plány:
- zoficiálnenie surfistických revírov na Slovensku,
- stanovenie interného zákona o právach a povinnostiach pre revíry,
- vyhlásenie ''Programu rozvoja rekreačných vodných športov na Slovensku'',
- propagácia na získavanie nových členov a širokej podpory verejnosti.
Uvidíme, ako sa im bude dariť. Držme im palce.

Ďalší členovia sú vítaní.
Pre najbližšie volebné obdobie je členské stanovené na 0,- €. Kontakt pre záujemcov: gregor@amc.sk; brano@insl.sk


 
 

Pridaj diskusný príspevok k téme


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.




» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou