PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Kupa mensich veci..

» Návrat na prehľad tém

» mario   
mario
20.11.2012 17:29:10
Kupa mensich veci..

Caute,

Kedze je zima a moc sa mi nechce na vodu, zakladam temu o plavakoch a plachtach. Tento rok som splasil 135l RRD Fire Ride. Som s nim velmi spokojny, a momentalne je pre mna akurat. Ale dufam, ze budem rychlo napredovat, a mozno koncom buduceho roka by som prikupil nieco mensie.

Chcel by som si precitat vase pripadne skusenosti s roznymi znackami, typmi (wave, freeride, freemove). Co pozeram profily a prispevky, kazdy ma rad cosi ine. Hlavne ma zaujimaju sucasne modely, t.j. 2010+

Pripadne mi skuste odporucit aj litraz. Mam cca 85kg, plachty mam zatial dve: 6,9 a 5,5. A tu ideme k druhej otazke, do akych mensich plachiet by ste sli? Podla pravidla 20 dolu to vyzera na 4,4, co moze byt 4,5 alebo 4,2, atd.

Casom ked dospejem na tu uroven, by som chcel jazdit wave, ale myslim, ze wave plavak by sa uzivil aj na kralovej/nojziku, ked tam riadne fuka.

Dik za rady.


» Pridaj príspevok k téme

Príspevky: 34     Stránky: / 4     Výpis:    
dodod dodod   18.02.2013 o 12:05
 
RE: Kupa mensich veci..

urcite, dnes vdaka internetu je najlepsie ci co najviac zistit, precitat atd.
pointa je vtom, ze ked 135 litrova doska je zatial pre teba hranica a neovladas vodny start atd, tak nemozes vediet posudit dosku o objeme 100 litrov. ani nemozes vediet ci ti bude sediet viac 102 alebo 95. takztiez to nieje v tom, ze musis vediet skakat a robit neviem co vsetko aby si posudil dosku, akukolvek. ale musis vediet zakladne prvky a zvladnut jazdu v silnom vetre, a hlavne mat ju pod kontrolou.
to co ti radim je o venovani energie skor uceniu sa a sposobu ako sa nieco naucit. material ti hranicu urcite posunie ale zaroven ta bude aj limitovat.
preto je lepsie skor zacat s ucenim nez z materialom. zacat mozes aj v zime. mentalne. predstavou ako co robis. sledovanim videi, rozoberanim atd.
rychlejsie budes napredovat ked zacnes klast otazky typu '' ako sa roby vodny start? preco sa mi pri vodnom starte doska nataca upwind? atd. to su otazky ktore si budesklast na vode ked to zacnes skusat.

mnoho ludi, po tom co sa zacnu niecomu venovat(sport) po urcitom case stagnuju. nevedia sa posunut dalej a skor riesia material ako techniku jazdy. a u toho riesenia materialu aj zostanu. roky.
neviem ci je to tym, ze sa hanbia, citia potupne atd. ale, napr. na zjazdovkach sice vidno, ze ludia zbehnu aj strmsiu, cervenu, ciernu, ale ze by tu jazdu mali pod kontrolov to sa urcite neda povedat. nehovoriac o style. a pocut ich len hovorit o tom ake lyze a lyziarky atd.
poznam mnoho lyziarov ale len jeden(jedna) sa vo svojom veku (cez 40rok) prihlasuje kazdorocne do skoly aby zdokonalila svoju techniku. to ju robi urcite lepsou lyziarko, schopnou viac tomu rozumiet a rozumiet viac materialu. (lyziarov som si zobral ako priklad aby som nahodou niekoho neurazil)

ludia riesia dosky, fins, plachty atd. ale co ako vylepsit na sebe toho je popisane malo


mario mario   18.02.2013 o 10:36
 
RE: Kupa mensich veci..

nazdar dodod. v materiali rozdiel je, co som mal moznost okusit pocas mojho kratkeho posobenia. ale chapem tvoju pointu a mas pravdu, nie je az take dolezite na com jazdis, treba hlavne vela jazdit. ale pokial mam moznost vyberu medzi roznymi doskami, rad si necham poradit / precitam skusenosti inych v nasich podmienkach.


dodod dodod   13.02.2013 o 11:25
 
RE: Kupa mensich veci..

ja by som tvoju temu premenoval na ''Ako najrychlejsie zacat jazdit na malych veciach.''
O tom ake male veci, do akeho vetra atd. je popisaneho na forach strany a strany.
Moj nazor zo skusenosti je, ze musis vela jazdit. A jazdit. A jazdit. Nie vela rokov ale hodin. Hodiny na vode ta naucia. Diskusie o materialoch su mozno aj zbytocne. Material je tak kvalitny, ze uz nieje na nom moc co riesit pokial sa nechces venovat samotnemu vyvoju.
Ja ti radim kupit si letenku niekoko krat do roka (alebo ak sa ti da tak ist na dlhsi vylet (par mesiacov) na spot kde fuka. A tam denno denne jazdit co to da. Do znicenia. Ver tomu, ze za dva mesiace urobis to co za niekolko rokov.
Je to pristup k sportu nie cez material ale cez sposob vyuky.


Pedro35 Pedro35   18.01.2013 o 19:15
 
RE: Kupa mensich veci..

máme rovnaké parametre, menšiu dosku vytiahni až keď Ti bude vietor trenky trhať , inak sa natrápiš, bude sa ponárať


mario mario   16.01.2013 o 15:15
 
RE: Kupa mensich veci..

No dopadlo to tak, ze mam momentalne v aute jazdeny JP freestylewave 2011, 102 lt. Tak uvidime, ako sa na tom udrzim :-)


mario mario   27.12.2012 o 13:27
 
RE: Kupa mensich veci..

Inak Marian dik za radu, chapem co myslis. Ale pre mna je momentalne prekonavanie hranic aj moja freeridova 135ka :-D


mario mario   27.12.2012 o 13:24
 
RE: Kupa mensich veci..

No suhlasim, ze je to aj ''o pocite'', ale problem so skusanim dosiek je, ze kazda je ina a tieto novsie realne nebudem mat moznost odskusat, aspon nie tak a na tak dlho a v takom vetre ako by som mozno potreboval. Sice sa urcite budem zlepsovat, ale ono to nie je len o technike, fyzika nepusti. Takze myslim, ze ak splasim ci uz 96 alebo 102l, v nasich podmienkach mi nova doska vydrzi dost dlho. Ked som bol vo Weiden ked tam bol riadny vetrisko, vela pokrocilych riderov jazdilo 90-100 FSW dosky, takze myslim, ze s takouto doskou budem pri mojej urovni na par rokov urcite zahojeny. Nejdem hned jazdit velke vlny, ked to pride tak to pride, a tam uz aj tak treba zas ine dosky. Dalsiu dosku chcem hlavne kvoli tomu aby ked prifukne na 5,5 alebo nebodaj na 4,5 aby som nesedel na brehu, pripadne netancoval rodeo na 135ke. :-D ta moja 135ka je podla mna predajny kus, ak by ma casom zunovala, je to rocnik 2012, takze ak ju neposkodim, podla mna nebude problem ju predat, s cca 30 stratou. Podobne asi 100lt fsw. Stratim na tom par stoviek eur, ale za ten cas sa budem ucit.


Marian Marian   27.12.2012 o 10:26
 
RE: Kupa mensich veci..

Vidím, že si sa posunul od finy k doske,S.K. pekne píše odberne, ale WS je pocitový šport, netreba hned kupovat, hlavne sa nauč vodný štart, jazdu v šlapkách, pozicaj si mensiu dosku a co zvladnes najmensie si kup, lebo počitaj s tým že sa budes zlepsovat a potom si budes buchat hlavu, že más dalsiu velku dosku.Cim mensi vercajg tym vacsia zábava, WS je aj o kúpaní, ja v mojich zaciatkoch som sa kúpal stále, lebo som sa to chcel perfektne naučiť, tak som sa učil aj lyžovať, aby som nevyzeral ako večný začiatocník, to je problem vela surferov, že sa neposuvaju dopredu a surfuju od tial potial, ale ked sa dostaneš za tu hranicu, potom su to az tie spravne surfove gule...


mario mario   24.12.2012 o 07:34
 
RE: Kupa mensich veci..

dik za nazor. viac ludi mi vravi, ze mam zobrat radsej 102. ide asi o to, ze 102 je este ujazditelna aj ked vietor vypne. na druhej strane v jarnej smrsti/cope mi 102 vs 96 moc neublizi. tak nejak?


S.K. S.K.   23.12.2012 o 21:12
 
RE: Kupa mensich veci..

Ahoj,

k doske FSW 96 si myslim, ze je to uz pre Teba hranicne, tak z pohladu Tvojej hmotnosti/zdatnosti, ako aj z pohladu kombinacie k velkej doske. Litraze sice nie vzdy sedia presne, je dost caste, ze dosky su o nieco vacsie, hlavne dosky tejto kategorie, kde vela surfistov sa rado prezentuje, aku malu dosku jazdia.
Okrem objemu su dolezite aj dalsie parametre, hlavne sirka, dlzka sklzovej plochy pod slapkami (btw. wave dosky ju maju minimalnu az ziadnu), tiez pozdlzny aj priecny tvar dna atd., typovo FSW doska ano. Ale skor vacsia.
V silnom vetre na nej plachtu asi nebudes vediet tak lahko vytiahnut, najma pre nepokojnu hladinu, to vsak plati aj pre o nieco vacsiu litraz. S cvikom to ale ide, limit je niekde +/. jazdcova hmotnost, teda , vtedy je to uz ale fakt akrobacia a musis statickym vytlakom dorovnat este hmotnost vybavy, teda ca 15-20 litrov z tela mas pod vodou = prakticky aj po stehna a doska je meter pod vodou.. toto cele aj v malych vlnach je uz celkom narocne stabilizacne cvicenie, vydatne spojene s kupanim. Doska je meter pod vodou, co stazuje manipulaciu s plachtou, lebo tato tlaci vodu.. dost strasenia, jednoducho nauc sa vodny start, nie je to nic tazke, napr. u nas na letnom kurze v skupine pokrocilych, kto ho nevedel, tak ho vsetci dali.
Ale rozdiel medzi 96 a napr. 105 litrovou doskou je vyznamny aj v sklze a v udrzani sklzu, napr. v dierach, obratoch (je to tak, ze vacsia = sirsia doska lahsie = dlhsie drzi sklz).

Plachtu 4,5 Tiger mozes urcite jazdit so 400 staznom, zbytocne na tych par dni kupovat mensi. Testoval som to osobne, je to urcite ok.

Stale plati ponuka: Ak Ta cokolvek dalsie zaujima, aj detailnejsie, radi Ti mozeme poradit v klube www.BoardAcademy.sk.


Pridaj diskusný príspevok k téme


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.




» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou