PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Foiling za pár dní?

» Návrat

Uverejnenil: 10.5.2021 10:08
Autor: Martin Madara, nick: Martin4 
Zdroj: SURFMAGAZIN.SK
Počet zobrazení: 1248

V Novembri som dostal od CrazyFly za úlohu natočiť a nafotiť ich nový foil CRUZ 690, vybral som sa preto do Maroka, kde som pozval svojho dobrého kamaráta Mateja Anderka, aby mi asistoval. Ten prejavil záujem o foiling a mne to prišlo ako zaujímavý test na to, ako rýchlo sa priemerný kiter (Matej jazdí cca raz do roka) naučí foilovať, ak má super podmienky.



Čau tenista, ty si mal pár rokov skúsenosť s bežným kiteboardingom, čo ťa lákalo na foile?

Lákalo má hlavne vznášať sa, necítiť hladinu. Chcel som vedieť aký to je pocit.

Aké si mal očakávania a predstavy?

Predstavoval som si, že s mojím talentom to musím mať po hodine v maličkú. Venujem sa mnohým športom a trúfnem si povedať, že som na pohybovo celkom nadaný.

Ako prebehla úplne prvá session?

Prešiel som asi 2 metre. V podstate som bol celý čas vo vode po krk. Najviac námahy mi určite dala manipulácia s foilom vo vode. Počas ovládania kitu som si ho musel obrátiť a správne nasmerovať, zatiaľ čo si trebalo pod vodou dávať pozor na nohy. Po pár minútovom boji raz odštartuješ, dáš katapult a odznova…

Ako dlho ti trvalo, kým si to dal pod kontrolu?

Úplne pod kontrolu som to mal až na štvrtý deň. Prvý deň som sa učil manipulovať s doskou vo vode. Skončil som ale asi kilometer downwind a musel som si dať klasický „walkof shame“. Druhý deň som sa naučil upwind, no nevedel som ísť downwind a tak som si ten kilometer odkráčal v opačnom smere. Tretí deň som ako tak zvládol downwind a na štvrtý som si už chodil, kde som chcel. Vtedy sme vlastne točili video pre CrazyFly a ja som sa dokonca mihol v niektorých drone záberoch, nakoľko mi Laci viac dôveroval na foile, ako s jeho dronom vo vzduchu.
 

Koľko si dal podľa teba pádov a ktorý bol najhorší?

Veľa. V podstate padám doteraz, pretože otočku ešte neviem a skúšam ju. Na začiatku to bolo intenzívne. Padol som cca každé 2 min. Teraz padám prevažne len na konci lagúny. Najhoršie pády boli dopredu. Stalo sa mi to keď som dostal krídlo nad vodu potom sa ponorilo a zaseklo a ja som celou rýchlosťou pleskol o vodu. Najnebezpečnejšie to je  keď sa Vám vyšmyknú nohy zo strapov a padáte na finu. Stalo sa mi to 3 krát a chvála bohu že som sa jej nedotkol. Určite odporúčam učiť sa v dlhom neopréne a dávať si pozor, aby ste nepadli na krídlo.

Myslíš si z odstupom času, že je foil náročný? A ak áno, v akom smere?

Všetko čo už vieš, je ľahké. Všetko čo nevieš, je ťažké. Prekvapilo má aké ťažké je s tou doskou vo vode manipulovať a pripraviť sa na štart. Prísť na to mi trvalo celú prvú session.

Čo bola najväčšia výzva?

 Asi ten boj vo vode na začiatku bol najťažší. Stojí to veľa fyzickej a psychickej sily. Ďalšia výzva bola prejsť lagúnu tam aj späť bez pádu. Ale to už je zábavnejšia časť.

A čo ťa najviac bavilo?

Ten pocit, keď sa vznášaš a to ticho. To je niečo neuveriteľné. V nohách necítiš žiadne vibrácie. Od radosti som kričal a zavýjal. V podstate to z akéhokoľvek spotu vytvorí perfektné podmienky. Keď si kajter, to proste musíš skúsiť a zažiť. Máš k tomu už len krôčik.

Na čo si treba dať podľa teba pri učení pozor?

Mať dobrý materiál a dobré podmienky. Je veľa druhov foilov. Treba si vybrať pre začiatočníkov. Napríklad Veľa ľudí mi hovorilo že mám mať len jednu strapu. Bez druhej by som si to ale vôbec nevedel predstaviť. 

Slovo na záver?

Keď budete na spote a budete chcieť ísť prvýkrát do vody s foilom, určite sa poraďte s niekým, kto to už vie. Ušetrí Vám to veľa času. Ja ďakujem za pomoc a materiál od CrazyFly redaktorovi tohto časopisu Lacimu. Bez neho by som tento pocit nikdy nezažil. Ďakujem. Môj foil progress po štyroch dňoch si môžeš pozrieť na mojom IG @anderkomatej Veľa úspechov prajem, ciao.

Laci Kobulsky

Martin Madara




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie


K správe neboli pridané zatiaľ žiadne diskusné príspevky.

Facebook diskusia